INTERCOLOR - Színtől a Kereskedelemig
            Nemzetközi konferencia
         2015. november 23., Budapest - Design Terminál

INTERCOLOR NEMZETKÖZI SZÍNBIZOTTSÁG

 

A divatipar szereplőinek munkáját döntően meghatározzák a színek. Na, de éppen melyik szín is az, amelyikre egy szezonális kollekció épülhet? És kik azok a szakemberek, akik készítik a színtrendeket, befolyásolják milliók ízlését, munkáját? Színekkel kapcsolatos kérdéseinkre a választ egy nemzetközi szakember-gárda adja meg, Ők az INTERCOLOR SZÍNBIZOTTSÁG…

 

A színek életünk, munkánk, öltözködésünk meghatározó szereplői. A ruha-és textiliparban kiemelt szerep jut a tudatos színválasztásnak, hiszen meghatározza a termék sikerét, azaz elengedhetetlen feltétele egy divatos és gazdaságilag is átgondolt kollekció kialakításának, megvalósításának. A divattervezés a színek kiválasztásával kezdődik. Ez nem a francia vagy olasz szalonokban dől el, mint sokan hinnék, hanem az Intercolor Nemzetközi Színbizottság titkos tanácskozásain.

 

Az Intercolor 1963-óta működő nemzetközi platform, - Svájc és Japán kezdeményezésére-, ahol a tagországokat olyan szakemberek képviselik, akik színekkel dolgoznak, a textil, a ruházat és a design területén.

 

Hazánkat Bajczár Éva textiltervező iparművész képviseli. További tagok még Finnország, Franciaország, Nagy Britannia, Kína, Németország, Korea, Japán, Thaiföld, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Törökország és az újonnan csatlakozott USA is.

 

SZÍN ELŐREJELZÉS

Az Intercolor évente kétszer ülésezik, májusban a tavaszi-nyári, novemberben az őszi-téli szezon meghatározására kerül sor. A konferencia mindig a tagországok egyikében történik. Az ülés a résztvevő országok színjavaslatainak a bemutatásával kezdődik. A prezentáció tartalmazza a színcsoportokat, a színkombinációkat és a leírását annak, hogy milyen inspirációs források voltak a javaslat alapjai, pl. életmód, környezet stb.

 

A kétnapos konferencián kialakítják és egységesítik a trendet a tervezők és gyártók számára. Ez egy tömör előrejelzés, ami tükrözi a nemzetközi hatásokat, és amihez más elképzelésű, vagy már meglévő színeket is be lehet építeni.

 

A SZÍNBIZOTTSÁG MUNKÁJA

A Színbizottság témákat és azon belül színcsoportokat határoz meg. A színkártya tartalmazza a színfilozófiát, ami leírja, hogy mit akar kifejezni, milyen témát képvisel az adott színcsoport. Ezeken kívül megtalálhatóak benne – a csoportokon belül – a színkombinációk, mindehhez természetesen panton számmal beazonosított fonalmintát is társítanak. A színcsoportokon belül pedig minden cég, tervező kiválasztja, hogy mely színekkel akar dolgozni a következő szezonban.

 

A kiválasztott uralkodó színek nem diktátumok, annál is inkább nem, mivel ezeket az adott ország tervezői átformálják hazájuk ízlésére, temperamentumához. Így közel nem ugyanazt kedvelik a magyarok, mint például a déli országok vagy a távol-kelet.

 

Az Intercolor összes tagországa előre összeállított anyagokkal dolgozik, meghatározott színkombinációkban, meghatározott színfilozófiával. Hosszú viták során alakul ki végül az eredmény: egy 20-25, néha akár 30 színből is álló skála. Ezután születnek meg a színkártyák, amelyek tartalmazzák a színkombinációkat, a fonalmintákat és a panton neveket. Ezek alapján születik majd meg a következő 2 év tervezői csodái.

 

INTERCOLOR ENCOUNTERS

Az Intercolor konferencia alkalmat ad a nemzetközi események szervezésére és lehetőséget, hogy a fogadó országban a tagok bemutassák előadás formájában - tervezőknek, gyártóknak, iskoláknak, stb. - színkultúrájukat, új designokat és a jövőt illető elképzeléseiket. Ez további lehetőséget jelent a fogadó ország számára is, hogy kerekasztalt, kulturális kirándulást szervezzenek, illetve, hogy beszélgessenek a színről, a divatról és a designról.

 

Az Intercolor Nemzetközi Színbizottság 2015. november 23-án másodszor (2007) tartja ülését Magyarországon, és történelmükben először nyílt előadásokon mutatkoznak be a tagországok képviselői, ezzel  megtisztelve a hazai könnyűipari és kreatív szakmát.

 

 

További, részletes információ az Intercolor Nemzetközi Színbizottság saját weboldalán:

 

www.intercolor.nu